Štyri netradičné verzie tradičného zemiakového šalátu


  1. Ľahšia verzia


Ak hovoríme o ľahšej verzii , nemyslíme na prípravu, ale na náš tráviaci systém. Tento šalát je vhodný najmä pre zástancov zdravej stravy a tých, ktorí aj v období Vianoce držia diétu. Základom budú uvarené zemiaky. Namiesto nakladaného hrášku, mrkvy a kyslých uhoriek, použite tú istú, ale čerstvú zeleninu. Pridať môžete aj čerstvú papriku, alebo kapiu. Namiesto majonézy si vyrobte vlastný dressing. Zmiešajte biely jogurt, kyslú smotanu a trochu horčice. Celú zmes osoľte, okoreňte a pridajte mletú červenú papriku. Vyskúšajte však údenú. Kúpite ju v bežnom obchode a vášmu šalátu dodá príjemnú zaúdenú chuť.

večeře

 


  1. Pečená verzia


Zemiaky necháme uvariť v celku, avšak nie úplne. Stačí ak ich v hrnci necháme približne desať minút. Potrebujeme, aby len trošku zmäkli. Zlejeme vodu a ešte horúce zemiaky vložíme do pekáča. Pridáme olej, alebo bravčovú masť. Skúsiť môžete tiež husaciu, alebo kačaciu. Predvarené zemiaky poriadne obaľte v tuku, ktorý ste použili a dajte ich upiecť  do rúry. Počkajte kým nebudú na povrchu pekne opečené. Po tom, ako ich vyberiete z rúry, k nim pridajte majonézu a všetko čo používate pri príprave klasického zemiakového šalátu. Aj v tomto prípade, môžete použiť ľahšiu verziu, teda jogurt, alebo kyslú smotanu.

 
salát


  1. Verzia bez zemiakov


V skutočnosti to už nebude zemiakový šalát, ale podstatu zanecháme aj tak. Ako náhradu zemiakov môžete použiť viacero vecí. Asi najbližšou surovinou je topinambura. Ak ju nepestujete, kúpite ju vo väčšine supermarketov. Jej príprava je rovnaká ako pri zemiakoch. Použiť však môžeme aj zeler, alebo karfiol. V podstate akúkoľvek zeleninu, ktorá vizuálne pripomína zemiaky. Čo už k tejto náhrade do šalátu nahádžete, je len na vás.

brambory

 


  1. Verzia pre milovníkov mäsa


šalát sa klasicky konzumuje k rezňom, alebo kaprovi. Môžete si však vyrobiť verziu „all in one“, alebo po našom, všetko v jednom. Je jedno či na štedrý večer pripravujete rezne, alebo rybu. Pripravené mäso nakrájajte na malé kúsky a primiešajte priamo do šalátu. Je to trošku netradičné, ale takýto spôsob prípravy dokonale prepojí všetky chute. Namiesto spomínaných mäsových surovín môžete vyskúšať tiež opraženú slaninku.

Ohodnoťte příspěvek