Zameňme klasické prílohy za iné

Stačí zmeniť prílohu a z chronicky známeho jedla sa stane nový chuťový zážitok. Mám pre nás niekoľko skvelých a odskúšaných príloh. Nielen, že sú chutné a veľmi jednoducho zvládnuteľné, ale sú aj zdravé. Vyskúšajme, ochutnajme, presvedčme sa samy.

ovocná mísa

Zelerové pyré
Receptov na zelerové pyré je celý kopec. Ja som si ten svoj úplne zjednodušila a vo výsledku je to absolútna chuťovka. Servírujem ho k pečenému kuriatku, alebo inému mäsku.
Budeme potrebovať:
Zeler, cibuľu, olej, maslo 82%, morskú soľ, mleté čierne korenie, sladkú smotanu (nemusí byť), hrniec a tyčový mixér.
Postup:

  1. Cibuľu a zeler nakrájame – cibuľku nadrobno, zeler na kocky.
  2. Na  troche oleja si opražíme do sklovita cibuľku.
  3. Pridáme zeler, soľ, korenie a dusíme, kým zeler nezmäkne. Trvá to iba chvíľu. V prípade potreby podlejeme trochou vody.
  4. Keď je zeler mäkký, všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom.
  5. Do horúcej rozmixovanej zmesi pridáme maslo. Krásne sa nám rozpustí. Pridá jedlu jemnosť. A pyré je hotové.
  6. V prípade, že sme sa rozhodli použiť aj smotanku, tak ju nalejme do hotového pyré a nechajme ešte na šporáku chvíľu prehriať.

Mrkvovo – cibuľové placky
Tieto placky potešia stravníkov, ktorí majú radi taniere, na ktorých je farebný výber. Môžeme ich servírovať napríklad k rôznym dipom a syrom.
Budeme potrebovať:
Mrkvu, cibuľu, cesnak, vajcia, múku, soľ, mleté čierne korenie, olej, misku, strúhadlo, pretláčač na cesnak, a panvicu.  
Postup:

hrnec

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nastrúhame.
  2. V miske zmiešame mrkvu, cibuľu, pretlačený cesnak, vajcia, soľ, korenie. Podľa potreby vmiešame múku. Potrebujeme vytvoriť zmes, z ktorej sa budú dať robiť v rukách placky. Múky radšej menej ako viac, aby si placky zachovali hlavne mrkvovú a cibuľovú chuť.
  3. Rukami robíme malé placky a opekáme do chrumkava z obidvoch strán na panvici s olejom.
  4. Hotové placky vysušíme na papierovej utierke od prebytočného oleja.

Ryžové rezance s vajcom
Túto chuťovku sme prvýkrát jedli vo vietnamskej reštaurácii a s malou obmenou sme ju začali používať doma. Najprv som bola sklamaná, že nie je jednoduché zohnať širšie ryžové rezance v obyčajnom obchode, ale príloha je výborná aj s tenkými, ktoré dostať všade. Hodí sa napríklad k zeleninovým ragú.
Budeme potrebovať:
Ryžové rezance, vajce, sójovú omáčku, soľ, olej, hrniec a hlbšiu panvicu.
Postup:

  1. V hrnci uvaríme v osolenej vode ryžové rezance podľa návodu na obale. (Väčšinu rezancov treba najprv na pár minút namočiť do teplej vody – prečítajme si pozorne návod.)
  2. Hotové rezance scedíme a prepláchneme studenou vodou.
  3. Na panvici si rozohrejeme trochu oleja, pridáme rezance, pokvapkáme sójovou omáčkou a premiešame tak, aby sme videli, že rezance sú rovnomerne zafarbené od omáčky. Chvíľu opekáme.
  4. Pridáme vajíčko a miešame, kým vajíčko nestuhne. S množstvom vajíčok to nepreháňajme, jedlo je chutné, keď je na rezancoch iba „náznak“ vajíčka.
  5. A to je všetko. Dobrú chuť!

Zameňme klasické prílohy za iné
1 (20%)1